Dobra zabawa dla dzieci i chwila spokoju dla rodzica - domowa ciastolina [PRZEPISY]

Szukasz pomysłu na rozwijającą zabawę z dzieckiem, która szybko się nie nudzi? Wypróbuj te przepisy na niedrogie i łatwe w wykonaniu domowe ciastoliny. Masy plastyczna a’la ciastolina można wykonać w mniej niż 10 minut ze składników, które znajdziesz w kuchennej szafce lub łazience. Atrakcyjne kolory ciastoliny można wyczarować za pomocą barwników spożywczych lub naturalnych barwiących produktów, takich jak sok z malin, kakao lub kurkuma. Do masy można także dodawać brokat lub inne kolorowe dodatki. Zabawa ciastoliną jest warta kilku minut przygotowania i… sprzątania.
 

Korzyści z zabawy masą plastyczną

 
  • ćwiczy sprawności dłoni (motoryka mała)
  • wspomaga koordynacje wzrokowo- ruchową
  • pobudza kreatywność i wyobraźnię
  • zapoznaje dziecko z kolorami
  • ma działanie uspokajające
  • wspomaga zdolność koncentracji
  • jest interaktywna, dobrze sprawdza się w większej grupie dzieci


Przepis na domową ciastolinę


Ciastolina z mąki i soli
  • 1 szklanka dowolnej mąki
  • ¼ szklanki soli
  • ½ szklanki wody
  • 3 do 5 kropli barwnika do żywności
Połącz mąkę i sól. Wymieszaj wodę z barwnikiem do żywności i powoli wlej ją do suchych składników, ciągle mieszając. Mieszaj masę aż do połączenia się składników (możesz zagniatać ją jak ciasto). W razie gdyby ciastolina nie była wystarczająco klejąca, dodaj więcej mąki.


Ciastolina z odżywki do włosów
  • 250 ml dowolnej odżywki do włosów
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • Kilka kolorów barwników spożywczych
Mąkę ziemniaczaną łączymy z odżywką i olejem. Mieszamy dokładnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na części i do każdej z nich dodajemy kilka kropli barwnika. Wyrabiamy jak ciasto. Masę należy przechowywać w szczelnych pudełeczkach.


Ciastolina z mąki i płynu do prania
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płynu do prania
  • 1-2 cm nietoksycznego kleju w sztyfcie
  • barwnik spożywczy
Mąkę ziemniaczaną łączymy z płynem do prania i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy odrobinę kleju i ponownie wyrabiamy. Ciastolinę dzielimy na kawałki lub barwimy w całości na jeden kolor. Jeśli w trakcie wyrabiania, masa nie jest odpowiednio sprężysta dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarda, dolewamy więcej płynu.
 

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane