Produkty zakazane w diecie przyszłej mamy. Znasz wszystkie?

Dieta przyszłej mamy powinna być zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze. Są jednak pewne produkty, które w czasie wyjątkowych 9 miesięcy należy mocno ograniczyć, a wręcz wykluczyć. Oto lista produktów, które nie powinny się znaleźć w menu ciężarnej.



Surowe jajka - ich spożycie grozi zakażeniem pałeczkami salmonelli. To ważne, by wszystkie spożywane przez ciężarne jajka były starannie ugotowane, a ich białka i żółtka całkowicie ścięte. W czasie ciąży należy całkowicie zrezygnować z potraw, które zawierają surowe jajka (np. domowy majonez czy desery w postaci musów).

Surowe lub niedogotowane mięso może być źródłem niebezpiecznych dla płodu chorobotwórczych bakterii (np. toksoplazmozy). Spożywaj tylko starannie dopieczone i ugotowane mięso i najlepiej na czas ciąży zrezygnuj z surowych wyrobów mięsnych, takich jak szynka parmeńska, salami czy chorizo.

Niepasteryzowany nabiał nie jest bezpieczny w czasie ciąży. Jego spożycie powoduje ryzyko zachorowania na toksoplazmozę, listeriozę czy zakażenie pałeczkami Kampylobacter. Przyszłe mamy powinny wystrzegać się niepasteryzowanego mleka i jego przetworów, które nie zostały poddane pasteryzacji (np. oscypki). Do listy zakazanych produktów nabiałowych należy dodać także sery pleśniowe typu camembert i brie.

Wątróbka, a także inne produkty bogate w witaminę A mogą źle wpływać na rozwój płodu. Unikaj wątróbki oraz produktów, które ją zawierają - pasztetów czy kiełbas z wątróbką. Kompleks witamin, który przyjmujesz w ciąży również nie powinien zawierać witaminy A czy oleju z wątroby dorsza.

Pasztety mięsne powinno się wykluczyć z diety ze względu na zawartość wątróbki, a także ryzyko skażenia bakteriami listerii. Wywoływana przez nie choroba listerioza może być przyczyną poronienia, urodzenia martwego płodu lub urodzenia dziecka z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Z uwagi na ryzyko zakażenia tą bakterią lepiej unikać spożywania również pasztetów wegetariańskich.

Niektóre gatunki ryb uznaje się za bardziej zanieczyszczone rtęcią od innych. Ryby te nie powinny znaleźć się na talerzu ciężarnej. Rtęć, tak jak i inne metale ciężkie, jest dla płodu bardzo toksyczna i może zaburzać rozwój układu nerwowego, immunologicznego oraz rozwój nerek. Na liście zakazanych ryb znajduje się rekin, miecznik, makrela królewska oraz tuńczyk.

Kofeina spożywana w zbyt dużych ilościach źle wpływa zarówno na mamę (powoduje odwodnienie i utrudnia wchłanianie składników odżywczych), jak i na dziecko (może być przyczyną niskiej masy urodzeniowej, a nawet prowadzić do poronienia). W ciąży nie należy przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie. Kofeina jest składnikiem kawy, ale znajdziemy ją także w herbacie, coli czy czekoladzie.

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane