80 produktów, z którymi poradzą sobie dzieci, które jeszcze nie mają zębów

Rozszerzanie diety u dziecka, które ukończyło 6 miesięcy, nie jest zależne od tego, czy posiada ono zęby, czy nie. Maluch, które nie ma ząbków doskonale poradzi sobie z gryzieniem z użyciem samych dziąseł. Ważne, by podać mu pokarmy, których konsystencja i  twardość nie będzie przeszkodą. Oto 80 produktów, z którymi poradzą sobie maluchy, niezależnie od tego czy lub ile mają ząbków.
 

Owoce

  1. Awokado - w zależności od wieku można serwować je w kawałkach lub rozgniecione widelcem (np. w towarzystwie jajka)
  2. Banan - rozgnieciony lub w kawałkach
  3. Świeża morela - bardzo dojrzałe owoce
  4. Truskawka - tylko w sezonie
  5. Arbuz - arbuza podajemy bez pestek
  6. Mango - najlepiej sięgać po te najbardziej dojrzałe owoce
  7. Gruszka - obrana ze skórki i upieczona np. ze szczyptą cynamonu
  8. Jabłko - starte lub upieczone
  9. Melon - dobrze sprawdzi się na przykład melon miodowy
  10. Winogrono - pokrojone na ćwiartki
  11. Klementynki
  12. Pomarańcza - każdy kawałek pokrojony na trzy
  13. Grejpfrut - starannie pozbawiony błon, każdy kawałek pokrojony na trzy
  14. Borówki - dla bezpieczeństwa przed podaniem można je lekko zmiażdżyć
  15. Śliwka
  16. Kiwi
  17. Ananas
  18. Wiśnie - pokrojone na połówki lub ćwiartki
  19. Nektarynka - wybieramy te mocno dojrzałe
  20. Maliny
  21. Jeżyny
  22. Rodzynki - bez substancji konserwujących, najlepiej namoczone przez co najmniej godzinę
  23. Suszone morele - bez substancji konserwujących, doskonałe źródło żelaza
  24. Figi - świeże lub suszone bez substancji konserwujących (wymoczone)
 

Warzywa

  1. Marchew - ugotowana w wodzie lub na parze, w kawałkach lub w formie puree
  2. Pomidor - pozbawiony skórki
  3. Kalafior - gotowany lub pieczony
  4. Brokuły - gotowane lub pieczone
  5. Ziemniak
  6. Batat - ugotowany lub upieczony do miękkości
  7. Dynia - upieczona w piekarniku do miękkości
  8. Cukinia
  9. Burak
  10. Ogórek zielony
  11. Groszek - samodzielne jedzenie go wspiera u dziecka tzw. chwyt pęsetowy
  12. Kukurydza
  13. Fasola
  14. Zielona fasolka
  15. Ciecierzyca - ugotowana i zmiażdżona
  16. Soczewica - w formie zupy lub potrawki
  17. Oliwki - uwaga na dużą zawartość soli, oliwki lepiej wcześniej wymoczyć w wodzie
  18. Papryka - upieczona lub ugotowana
  19. Brukselka - ugotowana lub uparowana
  20. Szparagi - bardzo starannie ugotowane
 

Mięso i ryby

  1. Łosoś - pieczony w papilotach przez 20 minut
  2. Dorsz - przygotowywany tak jak powyżej
  3. Mięso mielone - podawane w formie pulpecików
  4. Kurczak - ugotowany lub upieczony, podawany w formie cienkich pasków
  5. Indyk
  6. Cielęcina
  7. Królik
 

Produkty mączne i kasze

  1. Chleb - w formie tostów francuskich lub toastowany przez tłuszczu, by zapobiec przyklejaniu się do podniebienia
  2. Ryż - doskonały w formie puddingu ryżowego
  3. Płatki owsiane - w postaci owsianki przygotowanej na gęsto
  4. Kasza jaglana - ugotowana na mleku lub w formie puddingu
  5. Kasza gryczana
  6. Quinoa - inaczej komosa ryżowa, podawana jako dodatek do dania lub składnik wzbogacający owsiankę
  7. Amarantus - podobnie jak quinoa
  8. Makaron - dobrze sprawdzą się kształty takie jak rurki, świderki lub kokardki
  9. Polenta - ugotowana na gęsto kaszka manna
  10. Kuskus
  11. Chrupki ryżowe - dla dzieci poniżej roku koniecznie bez soli


Nabiał

  1. Jogurt naturalny
  2. Kefir
  3. Ser mozarella - wybieramy ten o jak najmniejszej ilości soli
  4. Serek wiejski - wybieramy ten o jak najmniejszej zawartości soli
 

Jajka

  1. Jajka na twardo - żółtko dla dziecka musi być całkowicie ścięte
  2. Jajka w koszulce
  3. Jajko sadzone - smażone bez tłuszczu
  4. Jajecznica - przygotowana na parze
  5. Omlet
 

Inne

  1. Tofu - wybieraj to o najmniejszej ilości soli
  2. Domowe muffiny bez cukru
  3. Domowy chlebek bananowy
  4. Domowe biszkopty bez cukru - najprostszy przepis: 100 g mąki, 100 g twarogu lub serka ricotta (wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku)
  5. Naleśniki - przygotowywane bez tłuszczu
  6. Domowe gofry
  7. Domowe ciasto o miękkiej konsystencji - cukier zastąp bananem lub syropem klonowym czy z agawy
  8. Mrożony jogurt z owocami
  9. Masło orzechowe - 100% orzechów
 

 

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane