"Złote mleko" z kurkumą - na przeziębienie, odporność, dobry sen

Złote mleko to zdrowotny napój składający się z kurkumy, mleka i miodu. Jego bogate lecznicze właściwości są znane medycynie wschodu od tysięcy lat. W sezonie infekcji i przeziębień warto sięgać po nie, by wzmacniać działanie układu odpornościowego i zapobiegać zachorowaniom. Złote mleko można spożywać także podczas choroby dla złagodzenia objawów i skrócenia czasu infekcji. Zdrowy napój, alternatywę dla naszego mleka z czosnkiem, mogą spożywać dzieci powyżej 3 roku życia.


Zdrowotne właściwości złotego mleka:

  • Wzmocnienie układu odpornościowego
  • Leczenie chorób gardła
  • Usuwanie flegmy z organizmu
  • Korzystny wpływ na trawienie
  • Naturalne oczyszczenie organizmu
  • Wyciszenie przed snem


Przepis na pastę z kurkumy

Pasta z kurkumy jest potrzeba do przygotowania “złotego mleka”. ¼ szklanki kurkumy w proszku mieszamy w garnku z ½ szklanki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 8minut, uważając by nie doprowadzić do zagotowania mikstury. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i przekładamy pastę do słoika. Przechowujemy ją w lodówce. Pastę można wykorzystać także do innych dań przygotowywanych w kuchni.


Przepis na złote mleko

Podgrzewamy szklankę mleka (krowiego lub roślinnego) i dodajemy do niego od ½ do 1 łyżeczki pasty z kurkumy. Napój można dosłodzić miodem. Jeśli chcemy do przygotowania złotego mleka użyć mielonej kurkumy (nie w postaci pasty), należy ją gotować razem z mlekiem na średnim ogniu przez 8 minut.

Do wersji dla dorosłych poleca się dodać odrobinę pieprzu lub chilli, które sprawiają, że zdrowotne właściwości kurkumy są lepiej przyswajalne. Napój można wzbogacać o inne przyprawy korzenne jak imbir, cynamon czy kardamon. Do "złotego mleka" warto dodać także łyżeczkę oleju kokosowego.

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane