Karmisz piersią? Twoja dieta powinna być bogate w te składniki odżywcze

W okresie karmiania piersią odpowiednie żywienie ma podwójne znaczenie. Dobre skomponowana dieta nie tylko przekłada się na wartości odżywcze przekazywane dzieku i przyczynia się do jego prawidłowego wzrostu, ale także zaspokaja potrzeby energetyczne i żywieniowe mamy. W czasie karmienia zaleca się spożywać około 500 kalorii więcej w stosunku do normalnego sposobu żywienia sprzed ciąży. Dieta karmiącej powinna zawierać nie tylko odpowiednią ilość kalorii, ale przede wszystkim być bogata w składniki odżywcze niezbędne dla mamy i dziecka. 
 

Żelazo

Podczas karmienia piersią żelazo to składnik odżywczy numer 1. Jest ono niezbędne dla prawidłowej pracy komórek całego ciała, budowy mięśni i tkanki łącznej. Bardzo ważną funkcją żelaza jest pobieranie tlenu z płuc i rozprowadzanie go w organizmie. Żelazo przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu oraz układu odpornościowego. 
 
Dobre źródła: Zielone warzywa liściaste, fasola, rośliny strączkowe, orzechy, drób, owoce morza. Żelazo jest lepiej wchłaniane w towarzystwie witaminy C.
 

Białko

Białko wspomaga rozwój masy mięśniowej niemowlęcia, a także wspiera regenerację organizmu mamy i pomaga utrzymać prawidłowy poziom energii. Ponieważ białko jest głównym składnikiem hemoglobiny, która przenosi tlen z krwi do organizmu, niedobór białka może prowadzić nie tylko do utraty masy mięśniowej, ale także do problemów z układem oddechowym, układem krążenia i odpornością.

Dobre źródła białka: Większość wymienionych wyżej produktów bogatych w żelazo to także znakomite źródłą białka. Inne: nabiał, soja, jajka.
 

Wapń i witamina D

Oba te składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości u niemowląt i dzieci i zapobiegają utracie gęstości kości u dorosłych. Warto pamiętać, że organizm potrzebuje witaminy D, by prawidłowo wchłaniać wapń. Mamy karmiące powinny przyjmować 2000  j.m. witaminy D dziennie.

Dobre źródła wapnia: Mleko, sery, zielone warzywa liściaste, tofu, brokuły, fasola. Produkty te dodatkowo zawierają również witaminę K - kolejny składnik odżywczy ważny dla zdrowia kości

Dobre źródła witaminy D: ryby morskie, jaja, produkty mleczne, oleje roślinne.
 

Witamina B12

Niedobór witaminy B12 to jeden z najczęstszych niedoborów u mam karmiących piersią i niemowląt. Ta witamina jest potrzebna do tworzenia czerwonych krwinek oraz syntezy DNA. Pełni także ważną funkcję dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mózgu. Niedobór B12 może prowadzić do problemów w rozwoju mózgu u dzieci i zwiększonego ryzyka depresji poporodowej, zaburzeń pamięci i pogorszenia ogólnego stanu zdrowia psychicznego matek. Niedobór B12 może również powodować kołatanie serca, problemy trawienne i krążeniowe, niedokrwistość, a nawet utratę wzroku. 

Dobre źródła witaminy B12: Jaja, drób, owoce morza oraz produktach zbożowych wzbogaconych o tę witaminę. Jako, że witamina B12 nie występuje naturalnie w żadnych produktach roślinnych, karmiące wegetarianki i weganki powinny przyjmować ją suplementować.

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane