Doskonałe przepisy na domowe batony energetyczne, które Twoje dzieci pokochają

Proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne mocy. Domowe batoniki energetyczne świetnie sprawdzą się jako przekąska lub drugie śniadanie do szkoły lub przedszkola.

 

Daktylowo-orzechowe batoniki bez pieczenia


Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 200 g orzecha włoskiego
  • 50 g słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka kakao
  • od 1/2 do 1 szklanki płatków owsianych
 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez minimum 15 minut. Orzechy, pestki i siemię lniane mielimy w młynku na mąkę. Blendujemy namoczone daktyle i dodajemy do nich pozostałe sypkie składniki. Dokładnie blendujemy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Wykładamy płaską blaszkę lub pojemnik papierem do pieczenia i umieszczamy w niej masę.. Wyrównujemy i umieszczamy w zamrażarce na 20 minut. Po wyjęciu delikatnie kroimy batoniki. Przechowujemy w lodówce.

 
 

Batoniki musli z masłem orzechowym

 

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ½ szklanki daktyli
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3-4 łyżki mleka krowiego lub roślinnego


Płatki owsiane i wiórki kokosowe prażymy osobno na suchej patelni. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem. Daktyle namaczamy we wrzątku i blendujemy na gładką masę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wykładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 minut. Kroimy na batony po całkowitym ostudzeniu.

 

Bezglutenowe batoniki amarantusowe

 

Składniki:

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 8 suszonych fig
  • 12 suszonych śliwek
  • garść słonecznika 
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka kakao
     
Figi i śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. Pestki słonecznika i orzechy nerkowca mielimy w blenderze lub młynku na mąkę. Namoczone suszone owoce blendujemy z kakao i przekładamy masę do dużej miski. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki (ziarenka amarantusa najlepiej dosypywać partiami) i zagniatamy jak ciasto. Masę przekładamy do formy i dokładnie wyrównujemy i ugniatamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 15-20 minut. Batony przechowujemy w lodówce.

WASZE OPINIE

Ostatnio dodane